Üsküdar Türkmeni ve Haremeyn Aşireti Nedir?

Osmanlı tahrir defterlerine göre Akceceli aşireti Yen-il Hassına bağlı idi. Bunların vergileri III. Murad’ın annesi Nurbânu’nun Üsküdar’da yaptırdığı caminin (Valide-i Atik Cami) evkafına bağlanmıştı. Bundan dolayı topluluğa Üsküdar Türkmeni adı da veriliyordu. Yeni ilin vergisi  Vâlide Sultanların Üsküdar’da yaptırdıkları camilerin vakfına ait iken  Mekke ve Medine’ye gönderilen surre akçesine tahsis edilmişti. Yeni-İl’e bağlı oymaklara Haremeyn'uş-Şerifeyn aşiretleri denilmesinin sebebi de budur.
Akceceli aşireti Haremeyn'uş-Şerif aşiretlerindendir.
Osmanlı kaynaklarında aşiretten; "..Üsküdar’da vakı Haremeyn-i şerifeyn evkafından merhum ve mafrun fiha atik valide sultan tabe serahanın evkafından Yeni il hası mülhakatından Akceceli aşireti.." olarak bahsedilmiştir.
(Yeni il Hassı mülhakatından Akceceli Aşiretinin emval ve eşyasını teftiş bahanesi ile gasb eden Sivas Müteselimi Cabbarzade Selim Beyin Başağası Ahmed Ağanın cezalandırılması için aşiret tarafından verilen 16 Zilhicce 1183 (12 Nisan 1770) tarihli arzuhal, B. O. A, C.ADL., Dos. Nr. 7, Gömlek Nr. 473. 410)

Haremeyn nedir?
İki harem” anlamına gelen kelime, Osmanlı yazılı belgelerinde daha çok Haremeyn-i şerîfeyn şeklinde geçer. Mekke, Kâbe’nin inşasından itibaren “harem” (korunmuş yer) kabul edilirken Medine hicretten sonra Peygamber efendimiz (s.a.v.) tarafından harem sayılmıştır

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Akceceli aşireti, Oğuzların Bozok kolunun Avşar boyuna mensup, Haremeyn-i şerifeyn evkafından Üsküdar’da bulunan atik valide sultan vakfına tabi türkmen aşiretidir.

Akceceli Türkmen Aşireti