Akceceli Aşireti Hangi Oğuz Boyuna Bağlıdır?

Akceceli Aşireti Hangi Oğuz Boyuna Bağlıdır?

Akceceli aşiretinin bağlı olduğu üst aşiret inallı aşiretidir. İnallı aşireti ise Oğuzların Avşar boyuna bağlı bir aşirettir. Sonuç olarak Akceceli aşireti mensupları avşar boyundandır.

Avşar Boyu



Türkiye Türkleri’nin ataları olan Oğuz elinin en tanınmış boylarından biri. Avşarın mânası “çevik, ava meraklı” demektir.


İslâmiyet’ten önceki devirde hükümdar sülâlesi çıkarmış beş boydan birinin de Avşar olduğu bildirilir (diğer boylar Kayı, Eymür, Yazır ve Beğdili). Selçuklu hânedanının büyük siyasî başarıları ve Karahıtaylar’ın Türkistan’da hâkimiyet kurmaları, Oğuzlar’dan pek kalabalık kümelerin Seyhun boylarındaki yurtlarından ve hatta Mangışlak ve Balkan (Balhan) bölgelerinden göçüp Orta ve Yakındoğu ülkelerine gelmelerine sebep oldu. Gelen yirmi dört Oğuz boyundan pek azı tarih kaynaklarında akisler bırakabildiler ki bunlardan biri de Avşarlar’dır.

Moğol Hâkimiyetinden Sonraki Devirlerde Avşarlar. XV ve XVI. yüzyıl Osmanlı tahrir defterlerinde Avşarlar’a ait pek çok yer adı görülmektedir ki bu yer adları ile Avşarlar Kayılar’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Bu da Avşarlar’ın Anadolu’nun bir Türk yurdu haline gelmesinde Kayı ve Kınıklar gibi birinci derecede rol oynadıklarını kesin bir şekilde göstermektedir. Yazıcıoğlu’na göre Karamanoğulları da Avşar boyuna mensuptur.

Türkmenler’in acı ve üzüntülerini ağıt ve bozlak şeklindeki ezgilerle dile getirdikleri bilinmektedir. Avşarlar bunları söylemekte en önde gelen oymaklardan biridir. Bozlak onların mûsiki hayatlarına o derece hâkim olmuştur ki kahramanlık maceralarını anlatan türküleri bile bozlak makamında söylerler. Onların adını taşıyan bir bozlak (Avşar bozlağı), özellikle Yozgat ve Kırşehir yörelerinde okunur. “Avşar beyleri” türküsü ise Burdur, Antalya, Denizli ve Muğla bölgesinin en sevilen türkülerinden biri olarak söylenir. “Avşar zeybeği” aynı yörelerde, “Avşar halayı” ise Kırşehir, Yozgat ve Keskin yörelerinde oynanmaktadır. Avşarlar büyük Türkmen şairi Dadaloğlu’nun da kendi oymaklarından olduğunu söylerler.

Kaynak: İslam Ansiklopedisi



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üsküdar Türkmeni ve Haremeyn Aşireti Nedir?

Akceceli aşireti, Oğuzların Bozok kolunun Avşar boyuna mensup, Haremeyn-i şerifeyn evkafından Üsküdar’da bulunan atik valide sultan vakfına tabi türkmen aşiretidir.

Akceceli Türkmen Aşireti